Svi biznisi žele da uštede novac kada su u pitanju izdaci. Ta inicijativa zvuči sjajno, ali to može koštati i više od planirane uštede ako primenite taj pristup na svim svojim IT projektima.

Dodela nedovoljnih i malih budžeta za vaše projekte rezultiraće nabavkom lošijih resursa za taj projekat.

Inicijalno nedovoljno finansirani projekti imaju jako loš i veoma kasan (a često i nikakav) povraćaj investicije, i često nedostaju funkcije ili imaju problema sa kvalitetom. Pouka je jednostavna. Izdvojite dovoljno budžeta da zaposlite prave ljude za posao. Definišite dovoljan budžet da biste angažovali sve resurse koji su potrebni za uspeh tog projekta. Samo programeri ne grade tim za IT projekat; potrebni su vam i poslovni analitičar, testeri i projektni menadžer.

Tu opet postoji ponovo problem sa komunikacijom.

Na primer:

Finansijski tim (koji je u većini slučajeva i inicijator smanjenja troškova, što je i razumljivo jer je tom sektoru taj cilj uvek strateški prioritet), ne razume IT jezik, a sa druge strane IT tim ne govori finansijski jezik. I tu dobijemo uglavnom lost in translation situaciju 😉.

Dugogodišnje iskustvo u IT sektoru, pogotovo na upravljačkim pozicijama mi je pokazalo da Finansije nikada neće naučiti da čitaju i govore IT jezik.

Što znači da mi iz IT na srednjim i visokim pozicijama moramo da naučimo da govorimo i pišemo finanskijskim jezikom da bi sprečili ili odbijanje budžeta ili neproporcionalna smanjenja troškova.

Naime, moramo da naučimo da sve što prezentujemo Finansijama (a i samom biznisu) možemo da formulišemo u dva termina na jeziku finansija, a to su Ukupna Cena Koštanja (TCO – total cost of ownership) i Povraćaj investicije (ROI – Return of Investment).

Pravilna primena projektne metodologije može pomoći u tome. Primenom i ugradnjom PRINCE 2 u sam biznis omogućavamo IT sektoru da brže nauči finansijske termine (kao npr. Business benefit – poslovna korist), kako da merljivo prezentuje poslovne koristi IT projekata, i uspešno realizuje te koristi kroz IT projekte.